Εξαιρείται της πολιτικής λιτότητας του μνημονίου το Υπουργείο Παιδείας

Εξαιρείται της πολιτικής λιτότητας του μνημονίου το Υπουργείο Παιδείας

Αρ. Πρωτ. 21869/26.08.2011

Προς Υπουργούς:

- Παιδείας Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

- Οικονομικών

 

Η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, των ημετέρων και των υμετέρων, φαίνεται να ακολουθείται από την ηγεσία του σημερινού Υπουργείου Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Σε μια περίοδο συνεχών περικοπών, μειώσεων μισθών στους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, εξαίρεση φαίνεται να αποτελούν οι συνεργάτες, σύμβουλοι και αποσπασμένοι υπάλληλοι της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί όλων των βαθμίδων βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, τα επιδόματα να κόβονται και να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης τους, τη στιγμή που η Ηγεσία του Υπουργείου δηλώνει ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για προσλήψεις στα σχολεία, τη στιγμή που η νέα σχολική χρονιά θα βρει τους μαθητές σε υπεράριθμα τμήματα, χωρίς βιβλία και με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τη στιγμή που συρρικνώνονται  οι  περιφερειακές υπηρεσίες  με το κλείσιμο των Γραφείων εκπαίδευσης, η Πολιτική Ηγεσία δεν «τσιγκουνεύεται» να ξοδέψει κάτι παραπάνω για ιδία χρήση.

Ένας «στρατός» υπαλλήλων  και υπέρογκα κονδύλια με την έγκριση της Υπουργού, συνθέτουν την εικόνα "λιτότητας" του Υπουργείου Παιδείας, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα.

Έτσι με την απόφαση της Υπουργού  με Αρ. Πρωτ.:32534/Η/18-03-2011 (ΑΔΑ: 4 Α1Σ9-Η7) που προκαλεί δαπάνη 1.146.600,00 ευρώ για το έτος 2011 και που αφορά  στην υπερωριακή απασχόληση (45 ωρών) των υπαλλήλων, μετακλητών, αποσπασμένων, ειδικών συμβούλων - συνεργατών και ειδικών επιστημόνων  στα Πολιτικά Γραφεία τους  στο Υπουργείο (Υπουργού, Αναπληρώτριας, Υφυπουργών, Γενικού Γραμματέα και Ειδικών Γραμματέων), διαπιστώνουμε ότι απασχολούνται  130 άτομα στα οποία πρέπει να προσθέσουμε και τους  27 αστυνομικούς και  οδηγούς που είναι επίσης στην ίδια απόφαση.

Και επειδή προφανώς δεν επαρκούν περισσότερα από 150 άτομα, με  την απόφαση της Υπουργού με Αρ. Πρωτοκ.: 32533/Η/18-03-2011 (ΑΔΑ: 4ΑΓΒ9-ΦΣ) που προκαλεί δαπάνη 15.500,00 ευρώ ανά μήνα (186.000,00 ευρώ ετησίως) και που αφορά στην υπερωριακή απασχόληση (μέχρι 40 ωρών- για κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών) των υπαλλήλων της Κ.Υ. που υπηρετούν με διάθεση στα Πολιτικά Γραφεία τους στο Υπουργείο, διαπιστώνουμε ότι απασχολούνται  άλλα 65 άτομα.

Πρόκειται δηλαδή για περισσότερους από 200 υπαλλήλους ( 48 στην Υπουργό, 21 στην Αναπληρώτρια Υπουργό, 30 στους Υφυπουργούς, 5 στο Γ. Γραμματέα και από 4 σε κάθε Ειδικό Γραμματέα συν τους 65 υπαλλήλους που είναι με διάθεση  από την Κεντρική Υπηρεσία συν τους 27 αστυνομικούς και οδηγούς)  που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  και οι οποίοι αμείβονται μόνο για τις  υπερωρίες τους με το ποσό του 1.300.000,00 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε το ποσό που δαπανάται για την μισθοδοσία των μετακλητών ειδικών συμβούλων- συνεργατών τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Πώς εξηγεί το αρμόδιο Υπουργείο τη διάθεση τόσο μεγάλου αριθμού αποσπασμένων - διατιθέμενων υπαλλήλων στην υπηρεσία της Πολιτικής Ηγεσίας του, τη στιγμή που διατείνεται για μείωση του αριθμού των αποσπασμένων σε θέσεις γραφείου και τη διάθεση των εκπαιδευτικών στα διδακτικά τους καθήκοντα;

- Πώς έχει εγκρίνει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών τη διάθεση τόσο μεγάλου κονδυλίου σε περίοδο γενικότερων περικοπών, σε περίοδο μειώσεων των μισθών των εκπαιδευτικών  και διοικητικών υπαλλήλων, για τις υπερωρίες των υπαλλήλων - συνεργατών  της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας;